Kuchnia Włoska Kraków

Nie jesteśmy w stanie dyskutować o włoskich tradycjach, nie mówiąc o jedzeniu. Jest to istotna część włoskiego życia i może być jedyną włoską tradycją, jaką nie-Włosi znają najporządniej. Najbardziej kultowymi włoskimi daniami są makarony i pizza, jednakowoż dania kuchni włoskiej są bardzo zróżnicowane – w zależności do tego, o jakim regionie Włoch mowa. Atrakcyjne potrawy włosko-amerykańskie pochodzą generalnie z południowej części kraju i wyspy Sycylii, tuż przy południowym wybrzeżu. Wielu Włochów oznajmi, że Włochy nie są monokulturowe, a Włosi są w wielu przypadkach dumni z ich lokalnego dziedzictwa, tak jak oraz całego narodu.

Najlepsza restauracja włoska w Krakowie   

Składnik kuchni włoskiej
Kuchnia włoska oparta jest na tradycji chłopskiej i w ten sposób polega na niedrogiej, lokalnie dostępnej żywności w znaczącym stopniu. Ludność Włoch była w historii dość uboga i musiała polegać na dostępnych lokalnie artykułach spożywczych, żeby skonstruować swoje przepisy kulinarne, dlatego wiele dań kuchni włoskiej opiera się na prostych elementach, takich jak ser, pasta, bakłażan, oliwki oraz oliwa z oliwek, a też inne towary, które Włosi mogli sobie wyhodować bądź też nabyć za nieduże finanse. Ogólnie mówiąc, kuchnia włoska polega w głównej mierze na wykorzystaniu wysokiej jakości elementów, a nie technikach gotowania, co kontrastuje z francuską kuchnią, jaka silnie akcentuje technikę.

Jakich produktów możemy spodziewać się we Włoskiej kuchni?
Lokalne kuchnie mają oddziaływanie na klimat, geografię i historię. Dania słowiańskie i kiełbaski są popularne w północno-wschodniej części-Wenecji Julijskiej, w przeszłości częściowo zajmowanej przez Imperium Austro-Węgier. Pożywienie w Toskanii odzwierciedla historię chłopskiej kultury – obszar ten słynął od zawsze zasadniczo zupy fabrykowanej z resztek z innych dań oraz niedrogich warzyw. Dużo części Włoch jest zlokalizowana na wybrzeżu, wobec tego owoce morza są znacznie ważniejszą częścią tradycji gotowania włoskiego niż większa część ludzi zdaje sobie z tego sprawę. Sardynia oraz Sycylia są regionami kultowymi ze stosowania przepisów traktujących krewetek, miecznika, dorsza, sardynek oraz mątwy.