przepisy na włoskie dania

Pyszny, jednoczący się z włoskimi potrawami ser – czy wiecie, o jakim produkcie mowa? Rzecz jasna, gra toczy się o mozzarellę. Znany na całym świecie ser pochodzi z południowych regionów Włoch, a szczegółowo z regionu Kampania.
galbani

Własną popularność zawdzięcza nie tylko to właśnie dzięki łagodnemu smaku, ale też specyficznemu zachowaniu po podgrzaniu. Otóż potrawy z serem mozzarellą po podgrzaniu nabierają gruntownie nowego oblicza – ser w specyficzny sposób rozciąga się, jakkolwiek równolegle nie zmienia swojego łagodnego oraz naturalnego smaku.
tiramisu galbani
dania z włoską mozzarellą   
Jak oraz z czego powstaje mozzarella?
Miłośnicy włoskiej pizzy lub innych potraw, czy to z makaronami lub też innymi wybornymi akcesoriami okraszonymi tym naturalnie serem nieczęsto zastanawiają się, jak oraz z czego powstaje ich przysmak. Biegnijmy z wyjaśnieniem – włoska mozzarella (ta oryginalna, nie produkty seropodobne) powstaje ze świeżego mleka bawolic lub też mieszanki mleka bawolic oraz krów. To, co jest niezwykle specyficzne dla mozzarelli to też jej kształt – ser przyjmuje formę obłej kuli. Mieszanka mleka oraz dodatków zatapiana jest w serwatce, gdzie uzyskuje się finalny kształt i smak. Niewątpliwie ser mozzarella nie jest sprzedawany tak, jak inne sery – mozzarella trafia do sklepów w specjalnych pojemnikach i opakowaniach, w jakich jest zanurzona niewielką ilością serwatki. To właśnie dzięki temu ser jest cały czas świeży oraz nie traci smaku.
Oryginalna mozarella vs towary sero podobne
Wszyscy fanatycy serów, restauratorzy, kucharze lub po prostu przeciętni ludzie zdają sobie sprawę z tego, że nie zawsze na półkach sklepowych ser to tak w gruncie rzeczy ser. W większości wypadków wyprzedawany towar to artykuły seropodobne, o czym jesteśmy w stanie przeczytać na etykietach zapakowań. Ten problem dotyczy też mozzarelli. Jak wspomniano na początku artykułu, mozzarella wywodzi się z Włoch, a jej w największym stopniu znana oraz legendarna odmiana mozzarella di bufala campana wytwarzana jest wyłącznie w południowej części Włoch z regionie Kampania według szablonowych historycznych receptur z miasta Aversa w prowincji Caserta. Co istotne, zarówno nazwa i receptura są napisane na listę towarów chronionych oraz tradycyjnych.
Skąd w związku z tym wziąć oryginalny, smakowity ser mozzarella? Wystarczy udać się do sprawdzonych delikatesów. Trzeba niemniej jednak liczyć się z tym, że oryginalny włoski ser będzie niemało droższy, niż wyprzedawane w dyskontach artykuły seropodobne. Jako miłośnicy sztampowego sera mozzarella jesteśmy w stanie powiedzieć jedno – w istocie warto dopłacić oraz radować się pysznym smakiem.